Splinters.

Bron: Divers

Met behulp van "Splinters" kun je na een opening van partner in één klap sleminteresse met een korte kleur aangeven. Een dubbel of onnodig sprongbod of in een nieuwe kleur belooft minstens een vierkaart steun en een singleton of renonce in de geboden kleur, met in elk geval genoeg punten voor de Manche, ook na evt. herwaardering. 

Opening

Splinter

1    3    =  singleton/renonce en een 5+ (ontkent 4-kaart /)

3  

=  singleton/renonce en een 4+ (ontkent 4-kaart /)
3 =  singleton/renonce en een 4+ (ontkent 4-kaart /)
1   3 =  singleton/renonce en een 4+ (ontkent 4-kaart /)
3 =  singleton/renonce en een 4+ (ontkent 4-kaart /)
4 =  singleton/renonce en een 4+ (ontkent 4-kaart /)
1

3

=  singleton/renonce en een 4+
4 =  singleton/renonce en een 4+
4 =  singleton/renonce en een 4+

1  

4 =  singleton/renonce en een 4+

4

=  singleton/renonce en een 4+

4

=  singleton/renonce en een 4+

 Na een Splinter van de antwoordende hand is slechts een een bod in de openingskleur niet forcing. Welke betekenis een bod in een nieuwe kleur heeft is afhankelijk van de afspraken (controlebod of echt), maar het toont in ieder geval sleminteresse. Als de openaar een mooie hand heeft kan hij azen vragen of controles in de zijkleuren aangeven. Met een zwakkere hand biedt hij direct de manche.

Gemengde controles:

Controlebiedingen geven naast azen vragen een mogelijkheid om te onderzoeken of er slem in zit. Als er een fit is vastgesteld belooft een nieuwe kleur op 4-niveau (of een 3 bod als als troefkleur is vastgesteld) een controle in die kleur. Een controle is een aas, heer, singleton of renonce. Omdat zowel 1e controles (aas of renonce) als 2e controles (heer of singleton) worden aangegeven worden dit gemengde controlebiedingen genoemd. Als er een kleur wordt overgeslagen ontkent dat een controle in die kleur.

Systeemboek