Wat is die hand waard ? 

Bron: Divers

 

Als je het over "waarde" hebt, denken veel mensen aan geld. Wat dacht je van het volgende probleem:

Stel: je speelt een bridgewedstrijd en voor elke punt die je verdient, krijg je een Euro en voor elke punt die de tegenpartij krijgt, betaal je een Euro. Dat betekent, dat wanneer je 1 down gaat, niet kwetsbaar, ongedoubleerd, je 50 Euro aan de tegenstander betaalt. Speel je de tegenstander down, dan krijg je die 50 (of meer) Euro van de tegenstander. Je mag kiezen tussen twee handen (allen kwetsbaar):

Hand 1

/

Hand 2

  4 3   6 5
  A H 7 5 3   T 9 7 6 3
  3   A H 3
  A H 4 3 2   A H 3

  5 2   5 2
  V B 8 4 2   V B 8 4 2
  8 7 6 5   8 7 6 5
  6 5   6 5

Eerst kiezen, .....  dan pas verder lezen !

De meesten kiezen voor hand 1, want je maakt "dood" 4 terwijl je met hand 2 op 4 2 down gaat. Kijk toch maar eens naar hand 2…….

Waarom? Nou, je kunt met hand 1 weliswaar "dood" 4 maken, maar uitgaande van het principe "wij een fit, zij een fit" kan de tegenpartij "dood" 4 maken. Alléén als de 3-3 zitten en de niet 3-0, gaat 4 1 down, maar je moet rekenen op 4-2 en 2-1. Je laat dus 620 maken (4 ) of je scoort -200 (5 , gedubbeld 1 down). Dus het beste resultaat wat je uit hand 1 haalt is 200 Euro betalen aan de tegenstander.

Met hand 2 is de maximale score voor jezelf 2 , maar de tegenpartij gaat op 4 altijd down. Bij 3 ben je 140 Euro kwijt, maar als ze ontdekken dat ze samen 9 's hebben, zullen ze vaak 4 bieden. Je maakt echter altijd 4 slagen, dus gedoubleerd levert dat 200 punten (Euro) op.

Hoe komt dat?
Hand 1 bevat veel aanvallende kracht. Er zijn weinig verliezers en de honneurs zitten bij de lange kleuren waardoor die veel speelslagen opleveren, als je zelf speelt.

Hand 2 daarentegen bevat veel defensieve waarden: je maakt altijd minimaal 4 slagen, ook in de verdediging terwijl je bij zelf spelen eerst de lange kleur moet ontwikkelen.

Bij tegenbieden is het dus van groot belang je steeds te realiseren of je een aanvallende dan wel een verdedigende hand hebt. Hoe aanvallender, hoe hoger je kunt bieden; hoe defensiever, des te gevaarlijker het is om hoog te bieden, maar des te meer je kunt winnen door de tegenstander (gedubbeld) down te spelen.

Aanvallend: lange kleuren en top honneurs in die lange kleuren

Verdedigend: (verdeelde hand en) top honneurs in de korte kleuren