Uitkomsten en verdedigen.

Het gezegde "Aanval is de beste verdediging", denk ik ook dat bij bridge, zij het met beperkingen van toepassing is. Hopeelijk denken Marco van Basten en John van 't Schip er ook zo over, want met "catenaccio" kom je typisch in bridge niet zo ver. Persoonlijk verdeel ik de totale verdediging dus in het bieden en het tegenspelen. Ook het herwaarderen van de handen als een troefcontract vaststaat reken ik tot het aanvallen en verdedigen, net zo goed als L.T.C., onder diversen te vinden.

Tijdens het bieden mag je het de tegenstanders als het even kan best moeilijk maken. Zo maar een paar voorbeelden: Een preŽmptieve opening, 6-11 punten, verdediging(aanval) met Fishbein en de Wereldconventie. Muiderberg, 6-11 punten en de preŽmptieve verhogingen hierbij. Multi coloured 6-11 punten, overweeg hierbij de Wereldconventie eens als verdediging. Een 2 - opening van af 5 punten met zeker 2- vierkaarten in de hoge kleren. Het zelfde voor de zwakke twee voor een 6- kaart vanaf 6 punten, ook als U die speelt de zwakke twee in de hoge kleuren van af 6 punten. De Poolse 2, waar ik geen aandacht aan besteedt, maar waar 2 in een hoge kleur / een 5- kaart belooft, met daarnaast een 5- kaart in een lage kleur / met 8 t/m 11 punten. Alle volgbiedingen kunnen storend werken. Een Gambling 3 SA- opening. Dont en Multi Landy na een SA- opening werken vaak ook storend. Zelfs een informatiedoublet werkt storend. Inverted minors, met een preŽmptieve verhoging. Ghestem, na opening in een kleur, hier is zelfs een speciaal verdedigings overzicht, dus om je tegen een Ghestem- volgbod te wapenen. Walsh werkt ook storend, zij het in niet zo grote mate. Kijk ook eens bij balansen om niet zonder slag of stoot een in ťťn kleur of 1 SA te laten spelen, vooral als de punten rond de 20/20 verdeeld zitten, kijk hiervoor ook een bij LAW van Lary Cohen onder diversen. Zo zullen er nog veel meer zijn, misschien wel een pagina vol.

Wat het verdedigen tijdens het spelen betreft wil ik U ook even attent maken op het boek van Cees Sint en Ton Schipperhyen met de titel "Spel en Tegenspel", met de kunst van het af- en tegenspelen. Ook voor mij een belangrijke handleiding vooral omdat dit voor mij, die tot 5 jaar geleden nauwelijks een kaart in de handen had en zwak punt  Hierin worden o.a. behandeld: Spelen van een SA- contract. Entrees en verbindingen. De troeven aan het werk. De belangrijke eerste stap. Gun de tegenpartij een slag. Fantasierijk tegenspel. Kortom zeer leerzaam. Sta ook eens even stil bij het signaleren, de verschillende signalerings- methoden. Distributie- signalen, enz.